Åter uppe i tänndalen

Då var man bosatt i tänndalen igen då. Skillnaden att bo här på sommaren jämfört med på vintern är ganska stor. Det är inte på långa vägar lika mycket folk här över sommaren och det innebär att vissa saker håller stängt, exempelvis matställena i hamra och den lilla affären i närheten. Det klurar till det för mig som inte kan laga mat men ändå behöver äta. Ska jag överleva måste jag lära mig att laga mat!

I vintras var det inga som helst problem, jag åt lunch ute varje dag och åt något halvdant till middag. Nu måste jag ta med mig matlådor som tyvärr inte lagar sig själva. Det problemet ledde till att jag lagade mitt livs första riktiga mål mat ikväll. Tidigare har jag bara lagat skitsaker som pulvermos och korv som inte räknas som riktig mat. Nä ikväll slog jag på stora trumman och slängde ihop en kycklinggryta.



Stek på kycklingfilén och när den börjar bli färdig häller du upp en hög med wokgrönsaker i en kastrull intill, dra på värmen också.



När grönsakerna tinat och vattnet från dem ligger och puttrar slår du i en burk av varje från bilden ovan. låt det värmas upp och tippa sedan över kycklingen i grytan. Smaka av och tillsätt salt. Och lite till salt.





Vips så har du ett halvstorkok som räcker ett par gånger, gott som fan och enklast möjligt.


Jag ska försöka få med mig en kamera till jobbet imorgon så jag kan skryta lite. Hade jag haft med mig den i hällregnet idag hade jag kunnat visa en bild på när jag körde fast i tre decimeter lera med fyrhjulingen. Ibland är det praktiskt att ha med sig en betongspade och vinch.

En sväng till orsa

Jag vet inte om jag skrev det tidigare, men för någon vecka sedan ringde chefen och frågade om jag ville hänga med på kurs/kick-off för sommarsäsongen borta i orsa. Nu när jag tänker efter så har jag kanske inte ens skrivit att jag ska jobba i tänndalen även i sommar. Hursomhelst så tackade jag ja och ikväll kom jag hem från orsa igen.

Som vanligt när det är tänndalenfolket som ordnar så är det rätt avslappnat och ganska mycket öl med i planeringen. Redan på vägen dit knäppte vi som inte körde en varsin öl så resan skulle gå lite fortare. Vi klantade oss lite med att hitta rätt så första nöjesaktiviteten missade vi, istället for vi till stugan och drack mer öl. Efter några timmar var det dags att dra sig till wärdshuset för okända aktiviteter. Det visade sig att VDn och några andra storfräsar skulle prata så där satt man efter ett gäng öl i 2,5 timmar och kämpade för att varken somna eller slå en drill i brallan. Efteråt käkade vi middag och återgick till öldrickningen. Allt var i sin ordning.

Dagen efter var vi specialinbjudna till invigningen av en ny del i djurparken, så där hade vi en trevlig stund när vi drev runt lite skönt bakfulla och kikade på fräna djur.

På kvällen skulle vi ha en kurs för att få yrkesbevis för fyrhjuling, vilket vi hade förväntat oss bli rätt drygt. Det blev det inte... Nä det var så långt ifrån drygt man kan komma. Vi hoppade på en varsin fyrhjuling och for fem mil ut i skogen till ett hus där vi drack öl och badade tunna.

Jag tänkte att det inte kunde bli särskilt mycket bättre än vad det redan var när vi satt i deras egeninredda bardel. Då visade han oss sitt ölsortiment och jag blev motbevisad, det kunde bli bättre. Karln hade ett stort ölintresse och hade massor av spännande öl. Jag fick chansen att köpa en öl som jag antagligen aldrig mer kommer att se skymten av, men jag var lite orolig att den skulle gå sönder på vägen hem.

Det var en trappistöl av det lite ovanligare slaget. För att få tag på den krävs det att man bokar ett möte med munkarna nere i belgien och köper den direkt från klostret. Där stod alltså jag mitt ute i dalaskogen och kunde köpa en 33a för 250 spänn men hindrades av en jävla fyrhjulingstur. Nu i efterhand ångrar jag mig bittert.

Brygger öl

Att det har varit dött här innebär inte att jag har varit slö och runkat hela dagarna. Faktum är att jag har varit ganska aktiv, mer än vanligt faktiskt. Hur svårt det nu är..

Förra helgen samlades bröderna olsson här i idenor och tog första steget mot vad som förhoppningsvis ska bli en fin tradition och framförallt ett riktigt fint ölsortiment. Vi bryggde nämligen vår första sats öl, från grunden såklart. Färdiga ölsatser får bensinluktande moppefjortisar hålla på med, vi ägnar oss åt helmaltsbryggning istället.



Här är delar av utrustningen vi har handlat på oss. En hävert, en flaska jodofor, en saftsil, 2m silikonslang, 1kg caramünchmalt, 2kg Münchnermalt, 6kg Pale Ale-malt, en förpackning Irish Moss, Kemitermometer, Hydrometer, Flaskfyllare, Två provrör, 24L Kastrull, 100g Centennialhumle, 100g Cascadehumle, 250 kronkapsyler och en kapsyleringsapparat. Utöver det har vi köpt saker till ett lakkärl, diverse köksredskap, en pumpspray och en jäshink.



Några kvällar innan huvudbryggningen gjorde jag en förkultur av Pale Ale-malt för att ge jästen en liten extra skjuts.



Ett prov från den färdigkokta vörten. Lite högt mätvärde så jag spädde ner den till 65 Ö innan jag tillsatte förkulturen. Nu har den hunnit jäsa i ett par veckor och värdet är nere på 10 vilket är alldeles utmärkt. Jag saknar en massa bilder men sedan ska jag försöka mig på en liten ölbryggningsguide.


cykling

Trippen till järvsö fick mig att komma in på cyklingen igen. Tydligen har det hänt en del grejer sen jag "slutade" för några år sedan..











Hur går det för bmx-åkarna nuförtiden? Inte lika bra tror jag...


RSS 2.0